New Zealand Case Studies

Farmhouse Conversion

Bringing Light into a heritage home.

For the Graham family, watching their 'grand dame' of a farmhouse transform into a light-filled, open-plan modern home was an uplifting process. Central to that transformation was the installation of 21 VELUX skylights to the living areas, providing a transformative experience for the owner/architect and his family.

"It's lovely having a warm, dry, healthy home for the kids to grow up in, and I'm not so worried about them getting sick. The skylights keep the house ventilated. In winter, when things are dull, the extra light perks you up. It just makes all the difference."

Australian Case Studies

Inspired by Wind

-brought to life by VELUX

Keith Dixon and Jenny Skinner fell in love with the Huon Valley in Tasmania and bought a block of land with beautiful views. But the block was on a hilltop…making the most of the views would expose their new home to ferocious winds from Antarctica. They presented local architect Misho Vasiljevich with the challenge.

Misho responded with a brilliant design. Shaped like an aeroplane wing, Keith and Jenny’s new home offers minimal wind resistance. And 19 VELUX roof windows placed at an aerodynamic angle help them take in the view and keep out the wind.

Please read the full story in the case study. 

Lavender Farm

Top tourist spot adds VELUX to its attractions...

Bridestowe Lavender Estate is the world’s largest privately owned lavender farm and one of Tasmania’s main tourist attractions. But increasing visitor numbers revealed a problem: the heat was unbearable on hot summer days due to lack of ventilation.

The owner – Robert Ravens – considered air conditioning. But he soon realised there was a cheaper and more sustainable solution: VELUX skylights would not only provide free ventilation, but also free daylight.

The skylights have transformed Bridestowe: visitors stay longer, products present better and the staff are happier. On top of that comes energy savings of $21 per day.

Please read Robert’s story in the our case study. 

Sports Centre

Dark times turn bright...

Clarence Valley Council in northern NSW is a forward-thinking council. It realised that the new sports centre in Maclean could save substantial cost by letting VELUX skylights provide free daylight…instead of using energy-hungry artificial lights. 

But when the quotes came in, the building costs would exceed the budget. Initially the skylights were among the casualties but the council’s environmental section could see the long term benefits. It provided the funds to keep half the VELUX skylights and achieve the cost savings. 

Please read the full story in the our case study. Like many good stories, it’s a story of ingenuity and will power. You could make VELUX skylights part of your stories as well.